Sosyal Sorumluluk

...

 
ÇANKIRI ÖZEL KARATEKİN HASTANESİ
SAĞLIĞIN TEŞVİKİ VE GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞMALARI
DEĞERLENDİRME RAPORU
(2019 - EYLÜL)

HİZMET BÖLGESİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Verilerin önemli bir kısmı TÜİK ve İl Sağlık Müdürlüğü verilerinden elde edilmiştir.
Çankırı’da M.Ö.7000 - 5000 yıllarından bu yana kesintisiz bir yerleşimin varlığı bilinmektedir.
Kurtuluş Savaşı sonrasında İnebolu üzerinden İstanbul’dan Ankara’ya yapılan malzeme ve insan naklinde Çankırı önemli bir aracı merkez rolü oynamıştır. Cumhuriyet döneminde il merkezi olmuştur.
Orta Anadolu’nun kuzeyinde, Kızılırmak ile Batı Karadeniz ana havzaları arasında yer alır.
İlde genelde İç Anadolu karasal İklimi hüküm sürmektedir.
Çankırı ilinde 12 ilçe, 15 belediye ve 375 köy bulunmaktadır.
Çankırı ilinin nüfusu (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre) 190.909 kişidir.
Nüfusun 119.476 kişisi şehirlerde yaşarken, 71.433 kişisi bucak ve köylerde yaşamaktadır.
İl nüfusunun %19,7’si 60 ve üzeri yaş grubunda, %61,2’si 15 – 59 yaş aralığında ve %19,1’i 15 yaşın altındadır.
Çankırı ilinde yaşlı nüfus oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir.
Nüfusun %50.3 ünü erkek, %49.7 sini kadınlar oluşturmaktadır.
Nüfusun 30.859 u lise ve dengi okul, 13.875 i yüksekokul üniversite, 890 ı yüksek lisans, 221 doktora mezunudur.
6 yaş ve üzeri nüfus için okuryazarlık oranı %94,4’dir.
Beklenen yaşam süresi erkeklerde 75.3, kadınlarda 81.3 olarak hesaplanmıştır.
Normal ve kapalı ağırlıklı kıyafet tercih edilmekte, yöresel kıyafetleri özel günlerde giyilmektedir.
Et, hamur işi ve tatlı ağırlıklı yemekleri bulunmaktadır.
Çankırı ili yılın yarısında karlarla kaplı dağlar ormanlar, yaylalar, zengin termal kaynakları ve içmeleri, yüzyıllardır yaşatılan kültürel değerleri ile kayak, kamp, karavan, yaya ve atlı yürüyüş, bisiklet, fotoğrafçılık ve avcılık gibi pek çok turizm çeşidine elverişli bir ildir.
Folklor, düğünler, sünnet, yaran (sohbet âlemleri), mutfak ve el sanatları Çankırı kültürel hayatının önemli unsurlarındandır.
Aile bağları güçlüdür. Halk köyleri ile bağlarını tamamen koparmamıştır. Güçlü bir sosyal dayanışmanın olması, örf ve adetlerin toplumda hâkim olması toplumsal ve kültürel özellikler arasında sayılabilir.
Çankırı ili imalat sanayi, tarım, hayvancılık ve madencilik sektörü ağırlıklı bir ekonomik yapıya sahiptir.
Pazara yakınlık ve teşvik yasasının sağladığı avantajlar, ilde bulunan Tüney Yakınkent, Korgun, Şabanözü ve Çerkeş Organize Sanayi Bölgelerinde sanayi tesisleri kurulmasını sağlamıştır.

SAĞLIĞIN KORUNMASI, TEŞVİKİ ve GELİŞTİRİLMESİ

Bu başlıktaki tespit ve faaliyetlerimiz aşağıdaki gibidir:

1- Hastanemiz tedavi hizmetlerinde teşekküllü iki sağlık kuruluşundan biridir. Bu nedenle Hastanemizin, Çankırı Devlet Hastanesi’nin bir alternatifi ve yedeği durumunda toplam kaliteye etki eden bir fonksiyonu vardır.
İlimizde doktor görevlendirilmesinde yaşanabilen zorluklar; tayin, izin gibi nedenlerle kamu sektöründe yaşanabilen uzman eksikliklerinde bu durum daha belirgin hale gelmektedir.
Nöroloji, çocuk hastalıkları, ortopedi, yoğun bakım hizmetleri, üroloji son bir - iki yıl içerisinde hizmeti tamamladığımız branşlar arasında zikredilebilir.
– – –
Sağlığın korunması: Bireylerin hasta olmalarını engellemek için yapılan hizmetler bütünü anlamına gelmektedir.
Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, insanların sağlığın belirleyicileri üzerindeki kontrollerini artırmalarını böylece kendi sağlıklarını iyileştirmelerini sağlama sürecidir. Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi çabasının sürdürülmesi için katılım esastır.
Üç basamağı olan bu kavram birincil, ikincil ve üçüncül koruma hizmetlerini içerir.

2- Birincil koruma; bireye ve çevreye yönelik olarak yapılır. Bireye yönelik hizmetler bağışıklama, aile planlaması, sağlık eğitimi, kemoproflaksi, beslenme, temiz suyun sağlanması gibi aslında Toplum Sağlığı hizmetlerinin basamaklarını içermektedir. Çevreye yönelik korucuyu hizmetler ise sağlıklı olmak için çevresel düzenlemelerin ve müdahalelerin sağlanması anlamına gelir.
Hastanemiz birincil koruma kapsamında;
Çalışan ve hasta için uygun bağışıklama programları oluşturmuştur. Takiplerin düzenli yapılması için hastalara bilgilendirme yapılmaktadır.

3- Bölgenin önemli sorunlarından olan diyabet, hipertansiyon, astım KOAH, aile planlaması, obezitenin konusunda seminerler düzenlenmekte, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına öncelik vermektedir.
Kronik hastalıklar ve özellikle bölgede çok görülen Diyabet ve KOAH hastalarının ilaç eğitimleri dikkat etmesi gerekenler konusunda eğitimleri ve takipleri uzman hekim ve uzman hemşire tarafından yapılmaktadır.
Obezite ile mücadele konusunda düzenli egzersizin önemi düzenli ve dengeli beslenme konusunda seminerler diyetisyen ve fizyoterapistler tarafından düzenlenmektedir. Genetik yatkınlık, beden kitle indeksi, beslenme şekli, vb. durumlar göz önüne alınarak riskli hastalarda diyetisyen polikliniğine yönlendirilmektedir.
Bölgede çok görülen hastalıkların kontrolünde önemli bir yeri olan beslenme eğitimi hastalıklar konusunda verilecek ise ücreti makul düzeyde, diyetisyen görüşmesi ise daha sık olarak belirlenmiştir.

4- Doğum hizmetleri bakımından;
Doğurgan nüfusun çoğunlukta olması, bu kitleye eğitim ihtiyacını artırmış olup, aile planlaması konusunda danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Gebeler için gebe okulu kurulmuştur. Gebeliğin evreleri normal doğumun anne sağlığı ve bebek sağlığı açısından faydaları gebelik dönemi beslenme bebek bakımı vb konuların yer aldığı zengin içerikli bir okul olarak her ay faaliyetine devam etmektedir.
Sezaryen oranının fazla olduğu bölgemizde anne ve bebek sağlığı açısından daha sağlıklı olduğu bilinen normal doğuma teşvik amacı ile uzman hekimlerimiz tarafından hastanın bilgilendirilmesi, gerektiğinde iknası yönünde çalışmalarımız özellikle 2017 yılında artırılmıştır.

5- Tamamlayıcı Tıp Branşlarının Geliştirilmesi:
Sağlık Bakanlığının 2014 yılında 15 tıp branşını tanımlaması sonrasında hekimlerimizden Op. Dr. Ahmet ALTINTAŞ ve Uz. Dr. Şefika Çiner ÖKSÜZ’ün gayretleri neticesinde Eylül.2017 itibarıyla OZONTERAPİ, AKUPUNKTUR, KUPA UYGULAMASI, PROLOTERAPİ branşlarında yetki belgesi alınmıştır. KBB Uz. Dr Asude BIÇAKCI Ozonterapi ve Kupa Sertifikaları almıştır.
Bunun sonucunda hastalarımız talep ettiklerinde bu hizmetleri güvenilir yerden alma imkânına kavuşmuşlardır.
Akılcı ilaç kullanımı konusunda yararı olmuştur. Ağrı tedavisi, ameliyat sonrası iyileşmeye destek olması, vb. sonuçlarla ilaç kullanımı azalmıştır.
Bu branşlardan bazıları koruyucu hekimlik anlamında da tatbik edilmektedir.

6- İkincil korunma erken tanı ve tedavi hizmetlerini kapsar.
Hastanemiz ikincil koruma kapsamında;
Bireyler düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları konusunda hekim ve hemşire tarafından bilgilendirilirler.
Örneğin; meme kanserinin erken saptanabilmesi için risk grubunda düzenli olarak mamografi taramalarının yapılması ya da serviks kanseri erken tanısı için düzenli “smear” yaptırılması da hatırlatılır.
Her branşımızda takip önemsenen bir konudur.

7- Diyabet hastaları, diyabetin komplikasyonları yönünden belli periyodlarda uzman hekimler tarafından kontrol edilmektedir.
2012 yılından bu yana Diyabet Eğitim ve İzlem hemşiremiz Hatice ARSLAN’ın sorumluluğunda açılan poliklinik hizmetlerini sürdürmektedir.
Diyabet hastalarının eğitim ve kontrolleri ücretsiz yapılmakta olup hastalar danışmanlık konusunda hemşiresine 7 / 24 ulaşılabilmektedir.
Yaklaşık 2000 diyabet hastası Diyabet Eğitim ve İzlem Polikliniğinde Uzman Hemşire tarafından, uzman hekimler ile koordineli takip edilmektedir.
Ara kontrol ve görüşmeler ile aylık 450 – 500 civarı yıllık 5.000 civarı hastaya diyabet konusunda eğitim verilmekte, şeker takipleri incelenmekte ve ilaç kullanım eğitimi verilmektedir.

8- Yenidoğan işitme tarama testi yapılmakta olup gösterge olarak da takip edilmektedir.
2018 yılı içerisinde otoakustik emisyon cihazı yerine (bir üst seviyede tarama yapılabilen) ABR cihazı hizmete alınmıştır.

9- Üçüncül koruma hizmetleri rehabilitasyon (esenlendirme) hizmetlerini kapsar.
Bu yolla da tanı konulmuş ve tedavi edilmekte olan hastalıkların daha fazla ilerlemesi engellenir. Bu sayede sakatlıkların ve kalıcı bozuklukların kişinin yaşamını olumsuz etkilemesi en az düzeye indirilir.
Fizik tedavi ünitesi rehabilitasyon konusunda hizmet ağı ve kalitesini de geliştrimiştir. Uzay terapi, dinamik denge cihazının kullanımı, ev ziyaretleri, idame tedavileri şeklinde bu grup hastalarımızın özellikli bir hasta grubu olarak değerlendirilmiştir.

10- Evde Sağlık Hizmetleri ve Annelere Yönelik Eğitim Çalışmaları;
Genellikle hemşirelik hizmetleri olmak üzere yatağa bağımlı hastalarımıza hizmet verilmektedir.
Yenidoğan annelerine bebek bakımı konusunda evde uygulamalı eğitim hizmeti verilmektedir.

11- Önemli Gün ve Haftalarda Halk Eğitimleri Yapılmaktadır.
İl Sağlık Müdürlüğünden alınan yazılar gereği KOAH, Kanser, vb… pek çok hastalıkla ilgili veya halk sağlığı konularında personellerimizce hastane içerisinde hasta ve yakınlarımız bilgilendirilmektedir.
Nitelikli personelimizce bu tür halk sağlığı konuları ile ilgili görseller hazırlanmakta Hastanemizin değişik yerlerine asılmaktadır.

12- Gebe Okulu çalışmaları daha aktif hale getirilmiştir. Bebek Dostu Hastane Komitesi oluşturulmuştur. Altı ayda bir olmak üzere yılda iki defa toplanarak bu kapsamdaki çalışmaları takip etmektedir.

13- Yardımcı sağlık mesleklerinde kadronun güçlendirilmesi ile Halk Sağlığı bakımından faaliyetlerin geliştirilmesi kurumsal amaç ve hedefler kapsamında tanımlanmıştır. Diyetisyen, Psikolog, Fizyoterapist, Sosyal Çalışmacı, Çocuk Gelişimcisi, İş – uğraş terapisti, Elektronörofizyoloji mesleklerinde kadrolar oluşturularak hizmet çeşitlilik ve kalitesinin artırılması şeklinde hedef tanımlanmıştır. Rapor tarihi itibarıyla Diyetisyen sayısı birden ikiye çıkarılmış, bir klinik psikolog istihdam edilmiştir.

14- Sağlık bölümü ön lisans ve lisans öğrencilerine, kontenjan üstü staj imkânı sağlanmaktadır.

 

 

Telefon

Tel: (0376) 213 30 10 (pbx)
Fax: (0376) 213 34 33
WhatsApp: (0506) 090 30 10

e-posta

info@karatekinhastanesi.com

Adres

Cumhuriyet Mah. Atatürk Bulv. No:5 18100 ÇANKIRI

Web Adresi

https://karatekinhastanesi.com