Tanısal / Operatif Histeroskopi
HİSTEROSKOPİ NEDİR?
Histeroskopi soğuk ışık kaynağı olan özel bir optik aletle rahim içi sıvı ile doldurulduktan sonra rahim iç tabakasının gözlenmesi ve küçük el aletleri kullanılarak rahim içi girişimlerin yapılması işlemidir.
Genel anestezi ya da bölgesel (epidural/ peridural) anestezi altında rahim ağzı genişletildikten sonra rahim içi sıvı ile doldurulur ve ince telekop benzeri optik cihaz (histeroskop) rahim içine ilerletilir.
Histeroskop ile rahim iç tabakasının görüntüsü ekrana iletilir.
Bu sayede doktor işlem sırasında rahim boşluğunu gözlemler.
Histeroskopi tanı amaçlı kullanıldığı gibi tedavi amaçlıda yapılabilmektedir.
TANISAL (Teşhise Yönelik) HİSTEROSKOPİ
Tanısal histeroskopi ile submukoz myom, rahim içi zedelenmeler ve yapışıklıklar, polipler, septum vb. doğuştan varolan uterus anomalilerinin tanısı konabilir.
İnfertilite araştırmalarında, tekrarlayan gebelik kayıplarında ve anormal uterus kanaması olgularında oldukça önemli bir yöntemdir.
Endometrial patolojilere tanı koymak için örnek alınabilir.
OPERATİF (Tedaviye Yönelik) HİSTEROSKOPİ
Gerekli görüldüğü koşullarda varsa rahim içi yapışıklıklara, myomlara ve anormal yapılara (polip gibi) histeroskopik olarak müdahale edilebilir.
Tedavi tanısal histeroskopi yapıldığı zamanda olabileceği gibi daha sonra planlanabilinir.
Operatif histeroskopide tanısaldan farklı olarak, histeroskop ile içeriye makas, biyopsi forsepsi, koter veya tutucu aletler sevk edilerek saptanan patolojiler düzeltilir.
Myomlar ve polipler çıkartılabilir, rahim içi yapışıklıklar varsa bunlar kesilerek serbestleştirilir.
Histeroskopi ile, rahim içine yerleştirilmiş ve diğer yöntemlerle çıkarılamayan rahim içi araçlar da rahatlıkla çıkarılabilmektedir.
Uterin kaviteye yönelik düzeltici cerrahi girişimler sonrası rahim duvarlarının tekrar yapışmasını önlemek için kavite içine rahim içi araç (spiral) ya da foley kateteri konabilir.
Ayrıca işlem sonrası rahim içinin iyileşmesini desteklemek için hormonal tedavi verilebilir.
HİSTEROSKOPİ NE ZAMAN YAPILIR?
Histeroskopi işlemi günübirlik cerrahi bir girişim olup hastanede gece yatmayı gerektirmez. Genellikle adet kanamasının bittiğini takip eden günlerde yapılmaktadır.
HİSTEROSKOPİNİN AVANTAJLARI
Histeroskopi günübirlik bir cerrahi prosedür olduğu için hastanede yatmayı gerektirmez. İşlem sonrası hasta 1-2 saat dinlendikten sonra normal yaşantısına dönebilir.
HİSTEROSKOPİ NE KADAR GÜVENLİ BİR İŞLEMDİR?
Risk taşımayan hiçbir cerrahi işlem yoktur. Histeroskopiye özel birtakım cerrahi girişim riskleri olmasına karşın bunların görülme sıklığı oldukça az olup nadiren hayati tehlike oluşturular.
TABURCU EDİLDİKTEN SONRA
İşlem sonrası birkaç gün hafif kramplar olması ve az miktarda kanlı akıntınızın olması normaldir.
Op.Dr. İlhan ARSLANPENÇE
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
ÇANKIRI ÖZEL KARATEKİN HASTANESİ
Telefon
Tel: (0376) 213 30 10 (pbx)
Fax: (0376) 213 34 33
WhatsApp: (0506) 090 30 10
e-posta
Adres
Cumhuriyet Mah. Atatürk Bulv. No:5 18100 ÇANKIRI
Web Adresi