TUZ TERAPİSİ

...

Tuz Terapi Nedir?

Günümüzde gelişen terapi yöntemlerinden biri de Tuz Terapisidir. Tarih boyunca, saf, rafine edilmemiş kaya tuzunun akciğerin derinliklerinde antibakteriyel ve antimikrobiyal faydaları olduğu gözlemlenmiştir.

Mağaraların tedavi edici etkileri, binlerce yıl öncesine kadar uzanır Antik Yunan ve Roma dönemlerinde, insanlar solunum yolları rahatsızlıklarının tedavisi için mağaraları ziyaret etmişlerdir. Bu dönemlerde mağara ortamlarının doğal mikroklimasının iyileştirici gücü olduğu inancı hâkim olmuştur. Romalı doğa bilimci ve yazar Plinius, mağara havasının insan sağlığına iyi geldiğini yazılarında belirtmiştir. Mağaralar, soğuk, sabit sıcaklık, sessizlik ve yüksek nem oranı ile biliniyordu ve bu durum solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler için rahatlatıcı bir ortam sunarlar.

Konu ile ilgili İlk bilimsel çalışma ise, Wieliczka Tuz Madeni'nde Dr. Felix Bochkowsky tarafından gerçekleştirilmiştir. Dr. Bochkowsky, 1843 yılında, tuz madenlerinde çalışmanın solunum yolu sağlığı üzerinde pozitif etkileri olduğunu raporladı. Bu raporlar sonucunda Wieliczka Tuz Madeni, yalnızca bir endüstriyel merkez değil, aynı zamanda bir tedavi merkezi olarak da tanınmaya başlandı. Bu dönemde tuz madenlerine kurulan sağlık merkezleri, tuz terapi uygulamalarının başlangıcını oluşturdu.

Tuz Terapisinin Speleoterapi ve Haloterapi olarak iki farklı yöntemi bulunmaktadır.

Speleoterapi Nedir?

Speleoterapi, doğal mağaralar veya yeraltı madenleri gibi ortamlarda gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Bu terapi türünde mağaraların mikroklima ikliminden faydalanılır. Bu maksatla en çok kullanılan mikroklima daha önce tuz rezervi olarak kullanılan mağaralardır.

Genellikle astım, KOAH ve kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde önemli etkiler göstermektedir. Bununla birlikte bir doğal tedavi unsuru olan tuz kayaçlarına temas ederek doymuş vaziyetteki hava pek çok göğüs hastalığı, alerjik rahatsızlıklar, cilt hastalıkları ve bazı KBB hastalıklarını iyileştirici etkiye sahiptir. Yanık ve yara tedavisinde, kozmetolojide hatta bazı psikiyatrik hastalıklarda yine bu terapiden yararlanılabilir.

Tuz Mağaralarının hafif negatif hava iyonla yüklü havası; metabolizmayı ve dokuların lokal savunmalarını aktive eder, sinir sisteminin yanı sıra kardiyovasküler sistem, endokrin ve gastrointestinal sistem üzerinde olumlu etkisi vardır, merkezi ve periferik stres sınırlayıcı sistemler üzerinde adaptojenik etkisi vardır.

Çankırı Yer Altı Tuz Şehri veya eski bilinen adı ile Tuz Mağarası, tedavi ve rehabilitasyon özelliği hakkında yapılmış çalışma sonuçlarına, mevcut uzman görüşlerine göre ve yararlanıcılardan edinilen bilgilere göre sağlık alanında ciddi bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir.

Çankırı Valiliği Koordinesinde yapılan ve hastanemizin de katıldığı “Daha Güçlü Bir Nefes” projesinde de Türkiye’nin farklı illerinden gelen hastaların 15 günlük terapi sonunda büyük oranda rahatlama yaşadıkları, balgam atmaya başladıkları ve efor kapasitelerini artırdıkları gözlemlenmiştir.

Haloterapi Nedir?

Temeli Speleoterapiye yani mağara ve tuz rezervinde yapılan uygulamalara dayanır. Bu terapi yönteminde, kuru sodyum klorit aerosol başta olmak üzere tuz mağaralarındaki faktörlerin bir bütün olarak kullanılmasıyla, belirli bir sıcaklık ve nem şartlarının sağlanmasıyla mağara ortamları modellenerek yer üstü uygulaması yapılmaktadır.

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi olarak hizmet binamızdaki Haloterapi odamızda, kaya tuzunun olumlu etkileriyle beraber, nemi alınmış tuzun özel cihazlarla buhar haline dönüştüğü ve solunum yoluyla akciğerlere ulaştığı özel bir versiyonunu kullanmaktayız.

Kuru tuz buharı, mağara ortamındaki mikroklima havayı adeta taklit etmekte ve hastane ortamında belli oranda bu tuzun olumlu etkilerini hastalara vermeyi amaçlamaktadır.

Hangi Koşullar Tuz Terapisi İle Tedavi Edilebilir?

Astım atakları
Alerji
Kistik Fibrozis
Akut Solunum Yolu Hastalıkları
Amfizem
Burun tıkanıklığı
Otitis Media (orta kulak iltihabı)
Kronik bronşit
Pnömoni (zatürre)
Bronşektazi
Öksürük
Hırıltı
Sigara içicileri
Mukozal ödem
Soğuk algınlığı ve grip
Sinüzit
Tonsilit
Egzama
Sedef hastalığı
Saman nezlesi

Hangi Durumlarda Tuz Terapisi Sakıncalıdır?

Hipertiroidizm
Aktif Tüberküloz
Kontrol Altına Alınamayan Hipertansiyon
Kardiyovasküler Yetmezlik
Solunum Yetmezlikleri
Hematolojik Hastalıkların Akut Dönemleri
Bazı Bulaşıcı Hastalıklar
Ateşli Durumlar
Açık Yara Durumları
Kanserin İleri Evrelerinde

Telefon

Tel: (0376) 213 30 10 (pbx)
Fax: (0376) 213 34 33
WhatsApp: (0506) 090 30 10

e-posta

info@karatekinhastanesi.com

Adres

Cumhuriyet Mah. Atatürk Bulv. No:5 18100 ÇANKIRI

Web Adresi

https://karatekinhastanesi.com